Goede werknemers gaan op vakantie

Yanouque Brouwer Nieuws Leave a Comment

Bent u op vakantie of net terug? Of gaat u binnenkort weg? Dan bent u goed bezig. Uit onderzoek blijkt dat op vakantie gaan positieve effecten heeft voor zowel werknemers (ze voelen zich er beter door) als werkgevers (het voorkomt ziekteverzuim). Dat vakantie goed doet ervaren we allemaal als we op reis zijn, maar u geniet nog meer van uw vakantie door onderstaande feiten:

Nederlanders hebben veel vakantiedagen

Gemiddeld hebben Nederlanders 25 vakantiedagen per jaar. Dit komt overeen met het gemiddelde in Europa, maar is meer dan het gemiddelde van de rest van de wereld. Zuid-Koreanen hebben bijvoorbeeld gemiddeld slechts tien vakantiedagen. Een ander opvallend verschil tussen Europa en andere continenten: in Europa worden (bijna) alle vakantiedagen die werknemers hebben ook echt opgenomen. In bijvoorbeeld Noord-Amerika en Azië is dit niet het geval. Hier worden veel vakantiedagen onbenut gelaten. Japanners nemen gemiddeld bijvoorbeeld slechts vijf van de 13 vakantiedagen op.

Vakantie is gezond

De Japanners zouden er echter goed aan doen om meer vakantie op te nemen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat regelmatig vakantie opnemen positieve effecten op de gezondheid heeft:

Reizen verkleint de kans op een hartaanval
Mensen die meerdere jaren achter elkaar niet op vakantie gaan, hebben 30 procent meer kans op een hartaanval dan mensen die regelmatig vrij nemen, zo blijkt uit onderzoek van Framingham Heart Study.

Vakantie zorgt voor minder stress en verlaagt de kans op depressies
Verschillende onderzoeken tonen aan dat mensen die minstens twee keer per jaar op vakantie gaan minder vaak een depressie hebben dan mensen die nauwelijks op vakantie gaan. Ook zorgt een vakantie ervoor dat wanneer u weer terugkeert op uw werk, u beter bestand bent tegen stresssituaties.

Meerdere korte vakanties beter dan één lange

Het niveau van gezondheid en welbevinden neemt snel toe tijdens het begin van de vakantie, tot aan de achtste vakantiedag. De rest van de vakantie blijft dit niveau gemiddeld gelijk of neemt zelfs af. Wanneer werknemers weer terugkeren van vakantie, keert het niveau van gezondheid en welbevinden binnen een week weer terug naar het niveau van voor de vakantie. Door regelmatig kort (één á anderhalve week) op vakantie te gaan kunnen mensen vaker de piek na acht vakantiedagen bereiken, dan dat er bijvoorbeeld één keer drie weken op vakantie wordt gegaan.

Dus: bent of gaat u op vakantie? Geniet ervan!

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.