“Het belangrijkste wat is blijven hangen is het voorop zetten van mezelf”

Evelien van Straaten Nieuws

Marjanne volgde bij Radmer Arbeidsadvies een re-integratietraject 2e spoor. Tijdens dit traject gaan we, samen met de kandidaat, op zoek naar nieuw, passend en duurzaam werk. Marjanne vertelt over haar ervaringen met het traject, waarin ze werd begeleid door Yra Zwartendijk.

Hoe heb je dit traject ervaren?
“Ik denk dat dit traject enorm geslaagd is en dat dit vooral door mijn eigen inzet komt en met een steun in mijn rug van Yra. Het heeft heel positief uitgepakt voor mij.”

Wat heeft het traject je opgeleverd?
“Het belangrijkste wat is blijven hangen van dit traject is het voorop zetten van mezelf. Wat voel ik, wat vind ik, wat wil ik? En niet: wat wil een ander, wat vind een ander? Dit was een echte eyeopener voor mij. ‘Word ik hier gelukkig van, krijg ik hier energie van?’ zijn de vragen die ik me nu regelmatig stel voordat ik een keuze maak of iets. En dat voelt gewoon heel goed. “

Hoe pak je dit concreet aan?
“Een tip die ik van Yra kreeg over het opschrijven van dingen waar je dankbaar voor bent. Hier ben ik mee aan de slag gegaan in de vorm van het 6 minuten dagboek. Echt een aanrader! Iedere ochtend schrijf je drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Je geeft aan hoe je van vandaag een goede dag gaat maken en een positieve affirmatie. Aan het eind van de dag geef je aan wat je goede daad was, wat je kan verbeteren aan jezelf en 3 dingen die leuk waren aan deze dag. Ik merk dat ik daardoor nog meer de kleine dingen waardeer dan ik al deed. Mijn mindset is ook compleet geflipt hierdoor, van fixed naar een growth mindset (zoals dat zo mooi heet) met veel meer kijk naar de positieve dingen.

Ik wil ook zeker meer weten van ‘positieve psychologie’. Daar heb ik ook boeken voor nu die ik met de tijd rustig wil gaan doornemen. Stap voor stap. Ik vind het ontzettend interessant, en merk dat ik mezelf veel minder in de weg zit dan ik voorheen deed. Ik ga de dingen gewoon aan, en laat het vooral op me afkomen. Ik vertrouw op het gevoel dat de dingen gewoon goedkomen.”

Sta je nu anders in het leven?
“Ik ga vooral heel goed voor mezelf zorgen, doen waar ik gelukkig van word en laat de verwachtingen die ik voorheen voor mezelf had varen. Geniet van het moment, wat morgen is probeer ik me vandaag niet meer druk over te maken. En ik sluit ook een periode af die heel vervelend is geweest maar tegelijkertijd ook een van de beste dingen is die me is overkomen. Ik waardeer kleine dingen veel meer!”

Het traject van Marjanne is succesvol afgerond. Ze heeft inmiddels een andere baan gevonden.

Yra Zwartendijk