“Ik merkte dat ik mijn kracht weer terugkreeg.”

Yanouque Brouwer Nieuws

Martina Marca kreeg, na jaren werkzaam te zijn geweest in de horeca, te maken met een burn-out. Ze volgde een traject bij Radmer Arbeidsadvies en vond, mede door die begeleiding, haar weg terug naar werk. Op één van haar werkplekken, taartenwinkel Safa in Zutphen, vertelt ze over haar ervaringen.

 

Kun je iets vertellen over je arbeidsverleden?
“Mijn hele werkende leven heb ik in de horeca gezeten. In 2017 werkte ik in een restaurant waar het op een gegeven moment niet meer ging. Het werd me allemaal te veel, mede door persoonlijke omstandigheden, en via m’n werkgever kwam ik bij de bedrijfsarts terecht.”

Hoe ging dat verder?
“Ik had een aantal gesprekken met bedrijfsartsen en de arbodienst en re-integratie tweede spoor bleek voor mij de beste weg. Ik kwam bij Radmer terecht en kreeg daar voor het eerst weer mijn vertrouwen terug. Daar kreeg ik het gevoel dat het echt om mij ging en niet alleen maar om mij zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.”

Hoe verliep de begeleiding bij Radmer Arbeidsadvies?
“Het voelde alsof ik eindelijk kon ontspannen in het ziek zijn. Een keer in de drie weken had ik een gesprek met Joop (Draaier, register-arbeidsdeskundige /re-integratiedeskundige bij Radmer) en dat ging veel verder dan alleen over werk.
Hij was heel betrokken en heeft me ook op persoonlijk vlak erg geholpen.”

Wat heb je geleerd tijdens het traject?
“Ik kreeg de tijd om na te denken wat ik echt wilde. Langzaamaan ben ik dingen gaan doen waar ik energie van kreeg.
Ik heb daar lang over nagedacht en wist dat ik niet meer terug in de horeca wilde, althans niet zoals in het verleden. Ik heb een beroepskeuzetest gedaan bij Radmer en daar kwam uit dat een rustige werkomgeving, met niet te veel mensen om me heen, bij mij past.”

Je bent tijdens het traject bij een manege gestart, kun je daar iets over vertellen?
“De manege in Voorst kende ik omdat ik daar weleens paard ging rijden. Ik bedacht me dat ze daar ook re-integratieplekken boden. Ik vond het een prettige omgeving en heb contact opgenomen. Ik kon er terecht en heb daar zo’n vijf maanden gewerkt.“

En nu werk je in een yogaschool en een taartenwinkel, hoe ben je daar terechtgekomen?
“Ik ben ooit begonnen met een opleiding tot yoga-docent. Door omstandigheden ben ik daar destijds mee gestopt.
Ik besefte me dat het wel iets was dat bij mij past en waar ik me goed bij voel. Ik heb het daarom weer opgepakt en inmiddels de opleiding afgerond. De yogaschool in Amsterdam, waar ik vroeger vaak kwam, heb ik altijd al een fijne plek gevonden. Ik heb gebeld of ze mensen zochten en kon er vier uur per week aan de slag in het restaurant in ruil voor mijn lidmaatschap. Inmiddels werk ik daar twee dagen per week vast en daarnaast één dag per week in de taartenwinkel hier in Zutphen.”

Hoe kijk je terug op het traject bij Radmer?
“Ik ben heel dankbaar dat Radmer me op weg heeft geholpen. Het gaat steeds beter met me. Ik merkte tijdens het traject dat ik mijn kracht weer terugkreeg. Ik kom ook steeds meer weer oprecht in contact met mensen. Een tijd geleden kon ik dat niet. Joop heeft er ook echt aan bijgedragen dat ik weer vertrouwen krijg in mensen. Het was best een lange weg maar uiteindelijk heeft het me veel gebracht.”

Hoe zie je de toekomst voor je?
“Ik ben aan het solliciteren als yoga-docent en hoop over een tijdje les te geven.
Ooit zou ik graag een eigen yoga-school willen beginnen in Zutphen, samen met de eigenaresse van deze winkel. Mijn uiteindelijke droom is om op een eiland ergens in het buitenland een eigen retraitecentrum te hebben.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Martina Manca bij  taartenwinkel Safa in Zutphen, waar ze elke woensdag werkt.