Loopbaan coaching aftrekbaar van Inkomstenbelasting

Yanouque Brouwer Nieuws Leave a Comment

belastingdienst
Loopbaancoaching kan als studiekostenpost bij de belastingaangifte worden afgetrokken van inkomstenbelasting. Dit geldt ook voor beroepskeuze onderzoek, cursussen en scholing gericht op het verwerven van vaardigheden die u kunt gebruiken in uw (toekomstige) werk.
Dit geldt voor de loopbaancoaching (inclusief btw) voor particulieren, werkgevers en zelfstandig ondernemers. Belangrijk is dat er sprake is van een leertraject ( U doet kennis op onder begeleiding of toezicht).
U krijgt daardoor, afhankelijk van uw inkomen, 30% tot 50% van de kosten terug van de belastingdienst. Er moet voor de aftrekbaarheid altijd een verband bestaan met inkomensverwerving en/of verbetering op de arbeidsmarkt. Er is een drempel van 250 euro (Dus boven de 250 euro kunt u de kosten aftrekken).

De belastingdienst vermeldt hierover het volgende:
Maakt u kosten voor een opleiding of een studie? Of hebt u kosten voor een EVC-procedure (Erkenning Verworven Competenties)? En geldt voor u het volgende?
• U of uw fiscale partner maken de kosten voor uw studie of die van uw fiscale partner. Kosten voor de studie van uw kind mag u niet aftrekken.
• De opleiding of studie is gericht op uw (toekomstig) beroep.
• Er is sprake van een leertraject. Dat betekent dat u kennis opdoet onder begeleiding of toezicht.
Dan mag u misschien uw studiekosten en andere scholingsuitgaven aftrekken.
Volgt u een studie en krijgt u geen studiefinanciering? En hebt u daar ook geen recht op? Dan moet u bij de berekening van uw aftrek scholingsuitgaven alleen rekening houden met ontvangen vergoedingen van anderen. Bijvoorbeeld van uw werkgever. Dan moet u van de gemaakte kosten deze vergoedingen aftrekken. Klik hier om de informatie op de site van de belastingdienst na te lezen.

De loopbaancoaching moet zo ingericht worden dat ze voldoet aan de eisen voor fiscale aftrek:
De inhoud van een loopbaantraject moet compleet zijn met psychologische tests, advisering over sollicitatieactiviteiten en een concreet actieplan.
De formulering van de doelstelling in het coachcontract moet helder en gericht op werk zijn.
Het is verstandig om uitgewerkte opdrachten na afloop te bewaren zodat ze als schriftelijk bewijsmateriaal tegenover de fiscus gebruikt kunnen worden.
De omschrijving op de factuur moet helder zijn.
Er moet sprake zijn van deskundige begeleiding gedurende het gehele traject.

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.