Vakantie is gezond

Yanouque Brouwer Nieuws

Ben je op vakantie of net terug? Of ga je binnenkort weg? Dan ben je goed bezig. Uit onderzoek blijkt dat op vakantie gaan positieve effecten heeft. Je voelt je er beter door en het voorkomt ziekteverzuim.

Dat vakantie goed doet, ervaren we allemaal als we op reis zijn. Maar je geniet nog meer als je weet dat we in Nederland meer dan een gemiddeld aantal vrije dagen hebben. Zuid-Koreanen hebben bijvoorbeeld gemiddeld slechts tien vakantiedagen. Gek genoeg zijn er ook delen van de wereld waar werknemers hun dagen niet opnemen (in bijvoorbeeld Noord-Amerika en Azië komt dat vaak voor).

Wat we weten is dat vakantie voor minder stress zorgt en de kans op depressies verlaagt. Verschillende onderzoeken tonen aan dat mensen die er geregeld tussenuit gaan minder vaak een depressie hebben. Ook zorgt een vakantie ervoor dat wanneer je weer terugkeert op je werk, je beter bestand bent tegen stresssituaties.

Het niveau van gezondheid en welbevinden neemt snel toe tijdens het begin van de vakantie, tot aan de achtste vakantiedag. De rest van de vakantie blijft dit niveau gemiddeld gelijk of neemt zelfs af. Wanneer werknemers weer terugkeren van vakantie, keert het niveau van gezondheid en welbevinden binnen een week weer terug naar het niveau van voor de vakantie. Door regelmatig kort (één á anderhalve week) vrij te zijn, kunnen mensen er vaker fris tegenaan.

Ik ga er zelf over een paar dagen voor 3 weken tussenuit. Even de voetjes omhoog, boekje lezen, wat sporten; ik heb er nu al zin in. In de laatste vakantieweek gaat het dan weer kriebelen en ik weet zeker dat ik vol inspiratie en goede plannen aan de slag ga.

Ik wens jullie allemaal een fijne zomer toe!

Paul Bloem
Directeur Radmer Arbeidsadvies