Week van de werkstress 2016

Evelien van Straaten Nieuws Leave a Comment

logo-werkstress-2016
Het is deze week de week van de werkstress. En niet zomaar…
Bijna 2,7 miljoen werknemers in Nederland hebben te maken met een hoge werkdruk. Ongeveer een miljoen werknemers loopt het risico op een burn-out. Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van TNO en het CBS blijkt dat vooral werknemers met een hoge werkdruk en weinig steun van hun leidinggevende een hoog risico op een burn-out hebben. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt dertien miljoen euro subsidie beschikbaar voor onder meer de aanpak van werkstress door werkgevers. Dat maakt minister Asscher vandaag bekend in Den Haag waar hij de Week van de Werkstress aftrapt.

Werknemers met een hoge werkdruk zijn een risicogroep voor burn-outs en ander verzuim. Dat risico neemt toe als de steun van leidinggevenden en collega’s afneemt. Zo heeft van de werknemers met een hoge werkdruk en weinig steun van hun leidinggevende, 45 procent burn-out klachten. Dit tegenover 18 procent van de werknemers die deze steun wel ervaart. Ook een hoge werkdruk in combinatie met een gebrek aan zelfstandigheid of ontwikkelmogelijkheden in het werk verhoogt de kans op een burn-out.

Er is niet één oplossing voor werkstress: er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien.
Dat geldt voor de werkgever en de werknemer. Werkstress is een optelsom van factoren. Een hoge werkdruk, ongewenst gedrag tussen collega’s of emotionele gebeurtenissentijdens het werk kunnen veel stress veroorzaken. Aan de andere kant kunnen steun van je leidinggevende of collega’s, ontwikkelings-mogelijkheid of de vrijheid om je werk zelf in te delen ervoor zorgen dat je stress afneemt. Recente cijfers van TNO laten zien dat deze ‘buffers’ kunnen voorkomen dat bijvoorbeeld een hoge werkdruk omslaat in stress.
Denk mee op checkjewerkstress en bekijk de lijst met oplossingen welke je op jouw werk direct kan toepassen!
Heb je professionele ondersteuning nodig bij werkstress of de problemen die daardoor ontstaan? Neem dan contact op met onze professionals zoals herstelcoach, re-integratiecoachg, arbeidsdeskundige, psycholoog, of bedrijfs-maatschapelijk werker.
factsheet

Geef een antwoord

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.